Funkcja kwadratowa
Antonni:

Dla jakiej wartosci parametru a zbior rozwiazan nierownosci
x
2−3x+2<0
jest zawarty w zbiorze rozwiazan nierownosci
ax
2−(3a+1)x+3>0
Rozwiazuje nierownosc x
2−3x+2<0
Δ=1 x
1= 1 x
2= 2
x∊(1,2)
Dla a=0 dostaje nierownosc stopnia pierwszego
−x+3>0
−x>−3
x<3 czyli x∊(−
∞.3)
Dla a=0 zbior rozwiazan nierownosci x
2−3x+2 jest zawarty w zbiorze rozwiazan nierownosci
ax
2−(3a+1)x+3>0
Teraz gdy a≠0
Wiec wyroznik trojmianu ax
2−(3a+1)x+3 wynosi
Δ= [−(3a+1)]
2−4*a*3= 9a
2+6a+1−12a= 9a
2−6a+1= (3a−1)
2
√(3a−1)2= |3a−1|
Wedlug mnie teraz musimy rozpatrzec trzy przypadki
1. dla a<0 |3a−1|= 1−3a
| 1 | |
2. dla a∊(0, |
| ) |3a−1|= 1−3a |
| 3 | |
| 1 | |
3. dla a∊< |
| ,∞) |3a−1|= 3a−1 |
| 3 | |
Rozpatruje 1 przypadek
wiec na wykresie bedzie tak
Widzimy ze x∊(1,2) zawiera sie w x∊(1/a ,3)
Teraz przypadek nr 2
Rozwiazania te same ale inny wykres
wiec x∊(1,2) zawiera sie w x∊(−
∞,3)
Nr 3 w osobnym poscie bo muszse zrobic rysunek
20 mar 09:43
Jerzy:
Skoro zbiór (1,2) ma się zawierać w zbiorze rozwiazań g)x), to:
1) Δ ≥ 0
2) xw ∊ (1,2)
3) a*f(1) < 0
4) a*f(2) < 0
20 mar 09:54
Jerzy:
Drobna poprawka:
1) Δ > 0
20 mar 09:57
Antonni:

nr 3
Dla tego przypadku
Bedzie tutaj x
1<x
2
| 1 | | 1 | | 1 | |
x∊(1,2) bedzie sie zawieral w x∊(−∞, |
| ) gdy |
| ≥2 to a≤ |
| |
| a | | a | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
Po uwzgledniemiu ze a≥ |
| mamy ze a∊<U{1}{3. |
| > |
| 3 | | 2 | |
| 1 | |
Odp do wszystkich przypadkow to a∊(−∞, |
| > |
| 2 | |
20 mar 10:04
Jerzy:
Strasznie sie namęczyłeś, a można to rozwiązać dużo prościej.
20 mar 10:05
Antonni: Dzien dobry Jerzy
czy moje rozwiazanie jest poprawne ?
Spotykam sie juz kilka razy z tym ze mam taka wskazowke do zadania a na forum sa inne warunki
20 mar 10:09
Antonni: Juz widze . Dziekuje CI

Bylo to zadanie maturalne na ocene celujaca wiec myslalem ze tak wlasnie nalezy .
20 mar 10:10
Jerzy:
Nie analizowałem Twojego sposobu, ale z pewnoscią jest pracochłonny.
Popatrz na warunki 9:54 ( oczywiście Δ > 0) , jest znacznie prościej i szybciej.
20 mar 10:12
Antonni: Zaraz zapisze sobie to do zeszytu
Z ta delta to rozumie
20 mar 10:14