Pytanie macierz
Macierz: Witam wszystkich, mam pewne pytanie do macierzy, o metodę Gaussa. Mając najprostszy
przykład.Mam rozwiązać poniższy przykład metodą Gaussa.
2x+y=3
x−y=6
w odpowiedziach jest wynik y=5 x=−1. Mi wyszło x=3 y=−3.
Jak podstawie to wychodzi prawda więc mój wynik jest poprawny prawda ? Czyli w bardziej
rozbudowanych przykładach,mogą mi wychodzić różne wyniki, niż te które mam w odpowiedziach,
ale jak po podstawieniu wyjdzie prawda w równaniu to jest okej ?
19 mar 23:40
kochanus_niepospolitus:
przecież y=5 i x=−1 nie zgadza się w drugim równaniu (może powinno być =
−6

)
19 mar 23:41
Mariusz:
Gdy dodasz pierwsze równanie do drugiego to otrzymasz
3x=9
x=3
Z drugiego równania masz
3−y=6
y=−3
a zatem rozwiązaniem jest para
x=3
y=−3
19 mar 23:46
Macierz: mój błąd wybaczcie, x=1 y=−5
19 mar 23:48
Macierz: to jak to jest z tym ? te 2 odpowiedzi są poprawne ?
19 mar 23:58
powrócony z otchłani:
Przeciez x=1 i y=−5 nie spelnia poerwszego rownania
20 mar 00:09
powrócony z otchłani:
W liniowym ukladzie rownan masz tylko jedno prawidlowe rozwiazanie (pare liczb) jezeli nie ma
bledu w ukladzie to odpowiedzia jest x=3 i y=−3
20 mar 00:11