Wybrane elementy matematyki dyskretnej
Marta: Udowodnij metodą indukcji matematycznej
13 +23 +...+n3=(1+2+...+n)2
Proszę o pomoc
19 mar 23:28
kochanus_niepospolitus:
no i w czym masz problem?
19 mar 23:28
kochanus_niepospolitus:
1)
n = 1
1
3 = 1
2
L=P
2)
n = k
1
3 +2
3 +...+k
3=(1+2+...+k)
2
3)
n = k+1
1
3 +2
3 +...+(k+1)
3=(1+2+...+k+(k+1))
2
L = 1
3 +2
3 +...+ k
3 + (k+1)
3 = (z 2.) = (1+2+...+k)
2 + (k+1)
3
P = (1+2+...+k+(k+1))
2 = [(1+2+...+k) + (k+1)]
2 =
= (1+2+...+k)
2 + 2((1+2+...+k)*(k+1) + (k+1)
2 =
| | 1+k | |
= (1+2+...+k)2 + 2*( |
| *k)*(k+1) + (k+1)2 = |
| | 2 | |
= (1+2+...+k)
2 + k*(k+1)
2 + (k+1)
2 =
= (1+2+...+k)
2 + (k+1)*(k+1)
2 = (1+2+...+k)
2 + (k+1)
3 = L
L=P
c.n.w.
19 mar 23:33
Marta: n=1 L1=P1
Ln+1=13+23+...+n3+(n+1)3=...
I tu się zaczyna problem
19 mar 23:35
Marta: super, dziękuje bardzo
19 mar 23:36
kochanus_niepospolitus:
uwaga ... tam w pewnym momencie stosuję wzór na sumę ciągu arytmetycznego o
a1 = 1, r=1 i n = k
19 mar 23:40
19 mar 23:51