GRANICA CIĄGU
beti19: oblicz granicę ciągu:
( tu nie bardzo wiem jak zapisać że lim dąży do −3 )
| lim | | n3−n2−12n | |
| |
| = |
| n− −3 | | n3−9n | |
19 mar 23:24
Adamm: schematem Hornera podziel licznik oraz mianownik przez n+3
19 mar 23:25
kochanus_niepospolitus:
lim
n−> −3 
n NIE MOŻE dążyć do liczby UJEMNEJ

w ciągach n−>
+∞
19 mar 23:26
kochanus_niepospolitus:
inaczej nie jest to ciąg
19 mar 23:26
kochanus_niepospolitus:
n3 − n2 − 12n = n(n2−n−12) = n(n+3)(n−4)
n3 − 9n = n(n2−9) = n(n+3)(n−3)
dzielisz licznik i mianownik przez części wspólne i podstawiasz n=−3 i masz granicę
19 mar 23:28
beti19: dlaczego n nie może dązyć do − 3


tak mam w treści zadania ?
19 mar 23:30
kochanus_niepospolitus:
bo nie ma czegoś takiego jak granica CIĄGU w punkcie n =
−3
n ∊ N
+ ... czyli jest to liczba naturalna DODATNIA
19 mar 23:35
kochanus_niepospolitus:
kłania się definicja ciągów
19 mar 23:35
beti19: Hej @kochanusniepospolitus miałeś rację z tym że:
n → −3 to jest ŹLE − wczoraj mój nauczyciel się poprawił
że źle wpisał treść zadania miało być że : x→ −3
ja jestem dopiero po 3 lekcjach ciągów, ale tym Twoim zdaniem dałeś mi
dużo do myślenia
dziękuję
21 mar 06:40