Przekrój ostrosłupa
Dorota: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 26 cm.Pole podstawy jest równe
100 √3. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez środki dwóch krawędzi
podstawy oraz jego wierzchołek .Wykaz ze pole otrzymanego przekroju jest większe od 115cm.
Tak wiem, że to zadanie już jest na forum, ale nie zostało rozwiązane, więc podbijam wątek.
19 mar 23:11
adam:
Pp=(√3 a2)/4
a=20 − krawędź podstawy
rop=a/√3
rop=20/√3 − promień okręgu opisanego na podstawie
H2+rop2= 262
H2+(20/√3)2= 262
H = 2√407/3 − wysokość ostrosłupa
rwm=a/4/√3
rwm=5/√3 − promień okręgu wpisanego w mały trójkąt o boku a/2
H2+(rwm)2= h2
h = √551 − wysokość przekroju
Pprz=ha/2/2
Pprz=√551*20/2/2
Pprz=5√551≈117.366 − pole przekroju
117.366>115
20 mar 12:45
adam:
20 mar 13:18