Najmniejsza/największa wartość parametru m funkcji równej pewnej liczbie
Bilauta: Zad. 1
Dla jakich wartości parametru m funkcja
f(x) = (3 + m)x² − mx + m
ma najmniejszą wartość równą −3?
Zad.2
Dla jakich wartości parametru m funkcja
f(x) = (2 − m)x
2 +mx + m − 4
ma największą wartość równą 2?
Wydaję mi się, że drugie zadanie jest w miarę analogiczne do pierwszego, więc proszę głównie o
zrobienie 1.
Z góry dziękuję
19 mar 23:05
kochanus_niepospolitus:
1)
warunek: a>0
yw = −3 ... wyznacz 'm'
2)
warunek: a<0
yw = 2 ... wyznacz 'm'
19 mar 23:07
Bilauta: Hmm.. No dobra, ale z obliczeń wychodzi mi, że m=−6 lub m=−2. A w odpowiedziach poprawny wynik
to −2.
To jak to jest? Czy źle coś obliczyłam? Bo z tego, co zrobiłam wychodzi, że −6 jest najmniejszą
wartością?
19 mar 23:31
Bilauta: Aaa.. ok, już wiem m>−3
19 mar 23:33
kochanus_niepospolitus:
tak jak napisałem
WARUNEK: a>0
19 mar 23:34