Oblicz
Kali : Kąt α jest ostry i α=12cosα. Oblicz sinα+cosα
19 mar 22:13
'Leszek: Napisz poprawnie tresc zadania , bo to co jest napisane jest nie do rozwiazania,
| | 1 | |
co to ma oznaczac , ze α = |
| |
| | 2cos α | |
19 mar 22:56
Kali : Sinα=12cosα
19 mar 23:18
Adamm: | | 1 | |
sinα= |
| ⇒ sin(2α)=1 ⇒ |
| | 2cosα | |
(sinα+cosα)
2=1+sin(2α)
skąd sinα+cosα=
√2
19 mar 23:21
kochanus_niepospolitus:
aaaaaa ... teraz to inna rozmowa

sin a + cos a = x
a więc:
(sina + cosa)
2 = x
2
czyli:
sin
2a + 2sinacosa + cos
2a = x
2
więc:
2sinacosa + 1 = x
2
masz podane, że:
| | 1 | |
sina = |
| −> czyli: 2sinacosa = 1 |
| | 2cosa | |
więc otrzymujesz ostatecznie:
1 + 1 = x
2
2 = x
2
czyli x=
√2 lub x = −
√2
19 mar 23:21
kochanus_niepospolitus:
jako, że kąt jest ostry ... to x=√2 jest jedyną odpowiedzią
19 mar 23:22
Kali : Dziękuję
19 mar 23:25