zadanko
Michał :): O nieskończonym ciągu (x
n) wiadomo że log
(√2)(x
n+1 − x
n)=2 dla każdej n ∊N
+ oraz
x
3 + x
4 + x
5 + x
6 = 40 .
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Oblicz nieskończoną sumę ( |
| )x1 + ( |
| )x2 + ( |
| )x3 + ... |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Tam
√2 jest w podstawie logarytmu i potem x
1 , x
2 , x
3 to są potegi

Jak się do tego zabrać ? Mam tu doczynienia z szeregiem ?
19 mar 21:29
Tadeusz:
log
√2(x
n+1−x
n)=2 ⇒ x
n+1−x
n=2 i wnioski
19 mar 21:44
Tadeusz:
4x
1+14*2=40 ⇒ x
1=3 itd
19 mar 22:02
Michał :): A skąd tam masz 4x1 + 14*2 ? Skąd 14 tam Ci się wzięło ?
19 mar 22:13
Tadeusz:
x3+x4x5+x6=x1+2r+x1+3r+x1+4r+x1+5r=
19 mar 22:23
Michał :): A dobra soreczki... tam x
n+1 − x
n=2 czyli mam że r=2 .
Potem podstawiam i mam że x
1 = 3 , x
2=5 , x
3 = 7 itd
I teraz liczę właściwie co ? Jak tu policzyć nieskonczoną sumę ?
| | a1+an | |
Sn= |
| *2 − tego wzorku nie moge uzyć bo on jest na sumę początkowych . |
| | 2 | |
19 mar 22:36
Tadeusz:
dalej to już nie to
| | 2 | |
masz ciąg w którym |
| jest w potęgach stanowiących kolejne wyrazy poprzedniego ciągu |
| | 5 | |
19 mar 22:42
Mila:
Masz sumę szer. geom.
19 mar 22:43
Michał :): | | 8 | | | |
Dobra czyli w taki razie moim a1 będzie |
| a wtedy S= |
| = |
| | 125 | | | |
Czy tak należało to zrobić ?
19 mar 22:55
Tadeusz:
19 mar 22:57
Michał :): Dzięki Tadeusz !
19 mar 22:59
Tadeusz:
19 mar 23:01