matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi
jola:
1
Oblicz promień zbieżności szeregu. Ma być równy
.
e
(nx)
n
∑
2n!
e
Skorzystałam na początku z d'Alamberta aby obliczyć sama granicę ale wychodzi mi
i nie
∞
wiem co robię nie tak,podejrzewam że chyba coś z silnią. Pomocy!
19 mar 21:26
'Leszek:
Zle policzyles mi wyszlo na podstawie kryterium d'Alamberta g =e , R = 1/e
n
n
a
n
=
2n!
(n+1)
n +1
a
n+1
=
2(n+1)!
a
n+1
lim |
| = e
a
n
19 mar 21:52
jola:
bo silnię z wyrazem 2n! po utworzeniu a
n
+ 1 zapisałam jako: (2n+2)!
20 mar 00:00