ciągi
Tomaszek: Niech K1 będzie sześcianem o krawędzi a. Konstruujemy kolejno sześciany K2,K3,... takie, że
pole powierzchni całkowitej kolejnego sześcianu jest dwa razy większe od pola powierzchni
całkowitej poprzedniego sześcianu. Oblicz sumę objętości sześcianów K1,K2,K3,...,K8
19 mar 21:16
Adamm: P
1=6a
2
P
2=2*6a
2=6(2
1/2a)
2
...
P
8=2
7*6a
2=6(2
7/2a)
2
V
1=a
3
V
2=(2
1/2a)
3
...
V
8=(2
7/2a)
3
| | 1−212 | | (212−1)(1+23/2) | |
a3+23/2a3+...+221/2a3=a3( |
| )=a3 |
| |
| | 1−23/2 | | 7 | |
19 mar 21:21