Witam !
Mam problem z następującym zadaniem
Dziecko o masie m1 = 20 kg usiadło na huśtawce zrobionej z deski o długości l = 3m i masie m2
= 8 kg,
opartej na okrągłym pniaku. Oblicz odległość od końca pniaka,
w jakiej należy ją podeprzeć, by dziecko siedzące na drugim końcu mogło się w pojedynkę.
Rozumiem, że chodzi o dźwignię dwustronną
Jednak po obliczeniach nie wychodzi mi dokładny wynik
Poprawna odp 2,57m
dziekuje za odp
| y | ||
Masa huśtawki która ma równoważyć masę dziecka: 8kg * | ||
| 2x+y |
| y | ||
Ramię na którym ów masa będzie działać: x+ | ||
| 2 |
| y | ||
Wiemy, że decha ma 3 metry ... więc 2x+y = 3m −> x+ | = 1.5 m | |
| 2 |
| y | y | |||
20*x = (x + | )* | *8 | ||
| 2 | 2x+y |
| y | ||
20*x = 1.5* | *8 | |
| 3 |