kombinatoryka ile jest liczb
Kuba Bobacz: Ile jest liczb trzycyfrowych utworzonych z cyfr {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}?
a) parzystych
b) o różnych cyfrach i większych od 444?
19 mar 20:21
kochanus_niepospolitus:
Ty tak wszystkie zadania będziesz dawał?
19 mar 20:24
Kuba Bobacz: Jak? Mam trzy zadania, coś zrobiłem nie tak?
19 mar 20:25
Mila:
a)
{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6}
P={0,2,4,6}, NP={1,3,5}
2*(3*7*4)=168 liczb
b)
Cyfra setek 5 lub 6
5xx 6*5=30 liczb
6xx 6*5=30 liczb
456 − jedna liczba
46X −5 liczb
−−−−−−
2*30+1+5=66 liczb
19 mar 21:15