pochodne
Michał: Pochodna logarytmiczna
f(x) = (cosx)sinx
Proszę o pomoc
19 mar 20:14
Alky: (ab)'=eb lna
19 mar 20:16
Michał: Ja robię zawsze tak
f(x) = lnsinx(cosx)
19 mar 20:22
Michał: A i oczywiście ln przed f(x)
19 mar 20:22
kochanus_niepospolitus:
no to rób tak ... i jak już to nie f(x)
ln (f(x))
19 mar 20:24
Alky: Em, sory zupełnie mi się pomyliło. Nie o to chodziło. Rób jak robisz
19 mar 20:26
Michał: ln (f(x)) = lnsinx(cosx)
| f'(x) | |
| = (lncosx)cosx − sinx(sinx) |
| f(x) | |
W odpowiedzi jest inaczej...ja nie rozumiem jak to należy rozpisywać
19 mar 20:32
Michał: pomoże Ktoś...tzn. wytłumaczy jak to rozpisywać bo się gubie

nie wiem kiedy co brać w
nawias i kiedy ln dotyczy tylko jednego czynnika a kiedy wszystkich.
19 mar 20:38
kochanus_niepospolitus:
Michał ... jak już to:
ln (f(x)) = ln ((cosxsinx)
a więc:
ln (f(x)) = sinx * ln (cosx)
19 mar 20:44
Michał: W porządku, to już rozumiem

a skąd się bierze tgx bo w odpowiedzi jest:
(cosx)
sinx * (cosxlncosx−sinxtgx)
19 mar 20:53
Michał:
19 mar 21:04
Pytający: | | (cosx)' | |
(sinx*ln(cosx))'=(sinx)'*ln(cosx)+sinx*(ln(cosx))'=cosx*ln(cosx)+sinx* |
| = |
| | cosx | |
| | −sinx | |
=cosx*ln(cosx)+sinx* |
| |
| | cosx | |
19 mar 21:36
powrócony z otchłani:
Przeciez tgx = sinx/cosx ... Michal
19 mar 22:17