Algebra
Maciek: Firma taksówkarska posiada 1800 samochodów. Do ich pomalowania używa 3 kolorów farb: białego,
czerwonego i czarnego. Obecnie, niektóre z aut są jednokolorowe, inne dwukolorowe, a pozostałe
250 samochodów jest trójkolorowych. Białej farby użyto do pomalowania 1250 samochodów,
czerwonej do 1400 a czarnej do 1000. Ile samochodów jest jednokolorowych?
19 mar 19:10
Pytający:
x− liczba aut jednokolorowych
y− liczba aut dwukolorowych
| ⎧ | x+y+250=1800 | |
| ⎩ | 1250+1400+1000=x*1+y*2+250*3 |
|
Z pierwszego równania:
x=1550−y
Drugie:
3650=1550−y+2y+750
y=1350
x=200
19 mar 19:17