trojkat
StrasznyNieogar: Podstawą trojkata rownoramiennego ABC jest odcinek o koncach A (2, 1) i B (5, 2). Jedno z
ramion trojkata zawiera się w prostej 2x − y − 3 = 0. Oblicz współrzędne C.
A więc robie tak:
1. Sprawdzam które ramię się zawiera w podanej prostej. Jest to ramię AC, bo B nie należy do
tej prostej
2. Liczę D, czyli środek podstawy. Tam pada wysokość trojkata z wierzcholka C, bo jest
rownoramienny.
3. Wyznaczam wzór prostej AB, a potem prostopadlej do niej, zawierającej punkt D.
4. Teraz wystarczy przecięcie obu prostych (punkt C)
gdzie robie błąd? Bo nie wychodzi.
19 mar 18:43
Antonni:
![rysunek](rys/130681.png)
pewnie w rachunkach
19 mar 18:53
Eta:
![rysunek](rys/130684.png)
Do prostej y= 2x−3 należy punkt A
| 7 | | 3 | |
Środek odcinka AB : S( |
| , |
| ) |
| 2 | | 2 | |
| yB−yA | | 1 | |
współczynnik kierunkowy prostej AB : aAB= |
| = ... = |
| |
| xB−xA | | 3 | |
to współczynnik kierunkowy prostej SC ⊥AB : a
SC=−3
prosta SC: y=−3(x−x
S)+y
S ⇒
y=−3x+12
rozwiązując układ równań:
y=2x−3
i
y=−3x+12
otrzymujesz ....
C(3,3)
19 mar 19:11