Zadanie z Prawdopodobieństwa ciężkie
Domingo: Jestem taksówkarzem i przewoziłem dzisiaj 10 osób. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie z
tych osób mają urodziny w tym samym dni np 2 kwietnia, 15 października? Nie mam pomysłu jak
to obliczyć. Pomocy
19 mar 18:40
g: Pomińmy dla uproszczenia 29 lutego.
|Ω| = 365
10 = liczba możliwych dat urodzin dla 10 osób
| | | |
|A| = | *10! = liczba takich zestawów dat urodzin, że się nie pokrywają |
| | |
| | 365*364*363*...*356 | |
P = (|Ω| − |A|) / |Ω| = 1 − |
| |
| | 36510 | |
19 mar 19:00
kochanus_niepospolitus:
g −−− nie do końca dobrze zrobiłeś ... w końcu jest mowa tym, że (dokładnie) dwie osoby
urodziły się tego samego dnia
19 mar 20:12
g: zgoda, ja zrobiłem tak że co najmniej dwie. wersja że dokładnie dwie będzie chyba trudniejsza.
20 mar 12:39