czworokąt i trapez
Autsajder_: Może mi ktoś pomóc z tymi zadaniami:
1. Wyznacz miary kątów czworokąta oraz przecinania się przedłużeń boków, jeśli czworokąt jest
wpisany w okrąg i spełnione są warunki: kątA, kątB, kątC=2:3:6
2. Dany jest trapez równoramienny o polu 30 cm
2 opisany na okręgu o promieniu r=5cm. Oblicz
długości podstaw, jeżeli różnią się one o 3cm.
Dzięki
19 mar 18:40
Autsajder_:
19 mar 19:43
g:

1.
kątA/kątC = 2/6, kątA+kątC=180 ⇒ kątA=45, kątC=135
kątB = kątA*(3/2) = 67.5, kątD = 180−kątB = 112.5
2.
30 = (a+b)*5, a−b = 3 ⇒ a=4,5 b=1,5
Dane są sprzeczne. Taki trapez nie jest opisany na okręgu.
19 mar 20:06
Mila:

2α+6α=180 i 3α+β=180
8α=180⇔α=22.5 i 3*22.5+β=180⇔β=180−67.5=112.5
∡A=45
o
∡B=67.5
0
∡C=135
o
∡x=180−(45
o+67.5
o)
∡y=180
o−(45
o+112.5
o)
19 mar 20:13
Autsajder_: dzięki
19 mar 21:04
Mila:
20 mar 14:58