proszę o wskazówkę
Anna: podziel trójkąt równoboczny na n trójkątów jeśli
a) n = 4
b) n = 6
c) n = 8
d) n = 12
dla n =3 i dla n = 2 wiem jak zrobić
ale na pozostałe nie wiem może trzeba to oliczać
19 mar 18:38
Adamm:

a)
19 mar 18:55
karty do gry: Dalej już prosto. Wystarczy wybrać dowolny wierzchołek i poprowadzic prostą do dowolnego punku
na przeciwległym boku trójkąta. W ten sposób z jednego trójkata tworzysz dwa. Powtarzajac
procedurę możesz uzysakć podział na dowolną naturalną ilość trójkatów.
19 mar 19:09
Anna: dziękuję
19 mar 19:12
karty do gry: Można też inaczej.
Dzielimy jeden bok trójkąta na n odcinków o równej długości. W ten sposób otrzymaliśmy n − 1
punktów (nie licząc dwóch wierzchołków)
Z przeciwległego wierzchołka prowadzisz proste do każdego z tych punktów. Taka konstrukcja
dzieli trójkąt na n trójkatów.
19 mar 19:14
Mariusz:
Aby podzielić odcinek na n odcinków potrzebne jest twierdzenie Talesa
Nie wyrzucili jeszcze tego z programu
19 mar 19:23
Anna: dziękuję
19 mar 19:32