:)
Klaudia: W trójkącie prostokątnym abc przyprostokątne mają długości AC=5 i BC= 2√5, a o odcinek CD
jest wysokością tego trójkąta. Dane są również dwa okręgi. Pierwszy o środku w punkcie C i
promieniu 1, drugi o środku w punkcie D i promieniu r. Podaj liczbę punktów wspólnych tych
okręgów w zależności od r
19 mar 18:37
Eta:

|AB|=
√52+(2√5)2=
√45=3
√5
| | 7 | | 7 | |
1 punkt wspólny dla r= |
| lub dla r= |
| +2=... |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 | | 7 | |
2 punkty wspólne dla r ∊( |
| , |
| +2) |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 | |
0 punktów wspólnych dla r∊(0, |
| ) |
| | 3 | |
19 mar 19:25