Prawdopodobieństwo
XYZ: Losujemy jedną liczbę całkowitą z przedziału (−31,26) i jedną (−31,26)
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na wylosowaniu liczb których iloczyn jest dodatni
Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
19 mar 18:11
XYZ: Pomyłka i jedną z (−19,57)
19 mar 18:13
XYZ: Wiem że omega to 4332 ale nie potrafie określić zbioru
19 mar 18:17
Pytający:
Przedziały są otwarte:
Ω=(25−(−30)+1)*(56−(−18)+1)=56*75=4200
=
Iloczyn dodatni, czyli obie ujemne lub obie dodatnie:
P(iloczynDodatni)=
| | 30 | |
= |
| * // losujemy ujemną z przedziału (−31,26) |
| | 56 | |
| | 18 | |
* |
| + // i losujemy ujemną z przedziału (−19,57) |
| | 75 | |
| | 25 | |
* |
| * // lub losujemy dodatnią z przedziału (−31,26) |
| | 56 | |
| | 56 | |
* |
| = // i losujemy dodatnią z przedziału (−19,57) |
| | 75 | |
=...
19 mar 18:22