matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
pizzanacienkim:
hej, proszę o pomoc w policzeniu całki
1
x
*
√
(
)
x
(1−x)
próbowałem przez części, ale raczej nie tędy droga
19 mar 17:57
Mariusz:
x
t
2
=
1−x
x−1+1
t
2
=
1−x
1
t
2
=−1+
1−x
1
t
2
+1=
1−x
1
=1−x
t
2
+1
1
t
2
x=1−
=
t
2
+1
t
2
+1
dx=(−1)(−1)(t
2
+1)
−2
2tdt
2t
dx=
dt
(t
2
+1)
2
t
2
+1
2t
2
∫
dt
t
2
(t
2
+1)
2
dt
2∫
dt
t
2
+1
=2arctan(t)+C
x
=2arctan(
√
)+C
1−x
19 mar 23:42