liczby naturalne
Dominika: | | 4n−3 * (0,5)−n+1 | |
Dla jakich liczb naturalnych liczba K = |
| jest liczbą naturalną |
| | 8−2 | |
?
19 mar 17:37
Adamm: | 4n−3*(0,5)−n+1 | |
| =22n−6*2n−1*26=23n−1 |
| 8−2 | |
dla n≥1
19 mar 17:41
Dominika: Odpowiedź w książce jest n>0
19 mar 17:42
Adamm: a wiesz dlaczego?
zastanów się, to nie jest trudne
19 mar 17:45
Krzysiek: Haha xD
19 mar 17:57
Dominika: Gdy potęga nie będzie ujemna, wtedy K będzie liczbą naturalną, ale skoro n>0, to np. 14
już daje liczbę minusową
19 mar 17:59
Dominika: Nie rozumiem co jest w tym śmiesznego, próbuję to tylko zrozumieć
19 mar 18:00
Dominika: Już rozumiem, bo n to liczby naturalne
19 mar 18:02
Adamm: słowo klucz to "n jest liczbą naturalną"
19 mar 18:02