Znajdź pierwiastki wielomianu
Majeranek: x3+5x2−42x−144
19 mar 17:33
Mariusz:
x1=6
ale jest sposób bez zgadywania
19 mar 17:37
Majeranek: prosiłbym o rozpisanie, poza tym to nie jedyny pierwiastek a ja potrzebuje wszytskie
19 mar 17:38
Antonni: x=6
x=8
x=−3
19 mar 17:40
Majeranek: mogę zapytać jak to policzyłeś?
19 mar 17:44
Antonni: W(1) i W(−1) nie ma co liczyc
W(2) i W(−2) ≠0
W(3)≠0
W(−3)=0
Teraz (x3+5x2−42x−144) : (x+3)
dostaniesz rownanie kwadratowe a te juz potrafisz rozwiazac
19 mar 17:47
Mariusz:
x3+5x2−42x−144
x3−216+5(x2−36)−42x+216+180−144
x3−216+5(x2−36)−42x+252
(x−6)(x2+6x+36)+(x−6)(5x+30)−42(x−6)
(x−6)(x2+6x+36+5x+30−42)
(x−6)(x2+11x+24)
(x−6)(x+8)(x+3)
19 mar 17:52
Mariusz:
Jest jeszcze sposób bez zgadywania ale sposobem algebraicznym nie oddzieli części
rzeczywistej od urojonej
Jeżeli chciałby metodą przeznaczoną dla równań trzeciego stopnia to liczyć
to aby wyrazić pierwiastki za pomocą liczb rzeczywistych prędzej czy później będzie
musiał w trygonometrię wejść
Poczytaj
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
19 mar 17:59