W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB zawiera się w prostej
KACPER98PL: k: x−y−15=0, zaś ramię BC zawiera się w prostej l: x+2y−12=0. Punkt P(2;−1) należy
do ramienia AC. Oblicz wysokość tego trójkąta poprowadzoną na podstawę AB.
19 mar 16:25
Tadeusz:

Przez P prowadzimy równoległą do AB
a dalej jak na rysunku
19 mar 17:00
Tadeusz:
dziękuję ci kacperku ... warto ci pomagać
20 mar 18:57
KACPER98PL: Punkt P należy do ramienia AC, a nie lata gdzieś poza trójkątem. Tyle w temacie.
20 mar 19:12
Tadeusz:
ty głąbie .. lataj w temacie ... bo i tak g... z tego rozumiesz
20 mar 19:15
KACPER98PL: Fak ju men!
20 mar 19:17
Pytający:
20 mar 19:19
KACPER98PL: Kto się może nazywać jak Tadeusz

?
20 mar 19:30
adam:
równoległa do k przez P y = x − 3
P' na prostej l (6,3)
środek S między PP' (4,1)
prostopadła h do k przez S y = 5 − x
wierzchołek C (−2,7)
odległość C k 12√2
Odp. Wysokość h= 12√2
20 mar 21:07
adam:
20 mar 21:20
KACPER98PL: I o to mi chodziło! Dzięki
20 mar 21:43