trygonometria
xxxxxxxxaaaaaa: Dla jakich wartości parametru k∊R równanie sin6 x + cos6 x = k ma rozwiązanie?
Proszę o obliczenia
19 mar 16:21
Kacper:
Poszukaj, a znajdziesz
19 mar 16:22
Adamm: podstawmy t=sin2x
sin6x+cos6x=t3+(1−t)3=3t2−3t+1
zadanie sprowadza się do wyznaczenia zbioru wartości funkcji 3t2−3t+1 dla t∊<0;1>
19 mar 16:26
Benny: sin
6x+cos
6x=(sin
2x+cos
2x)(sin
4x+sin
2xcos
2x+cos
4x)=1*[(sin
2x+cos
2x)
2−sin
2xcos
2x]=
4−4k=sin
22x
19 mar 16:27
jc: Benny, drobna usterka.
k = (s6 + c6) = (s2+c2)(s4 − s2c2+ c4) = (s2+c2)2 − 3 s2c2 = 1 − 3/4 sin2 2x
. . .
19 mar 16:31
jc: 0 ≤ 1 − k ≤ 3/4
1/4 ≤ k ≤ 1
19 mar 16:34
Benny: No tak
19 mar 16:37
xxxxxxxxaaaaaa: Dziękuję bardzo 😊
19 mar 18:30