Całka
Michał: Oblicz całkę nieoznaczoną:
proszę o pomoc
19 mar 16:09
Benny: x3=x3+8−8
x3+8=(x+2)(x2−2x+4)
19 mar 16:11
kochanus_niepospolitus:
proponuję rozkład na ułamki proste
x3+8 <−−− wzór skróconego mnożenia
19 mar 16:11
Michał: Jeżeli A=0 B=0 i C=0 to co dalej?
19 mar 16:54
Adamm: nie mogło tak wyjść
zrób to jeszcze raz
19 mar 17:04
Michał: | | x3 | | x3 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x3+8 | | (x+2)(x2−2x+4) | |
| | x3 | | A | | Bx+C | |
f(x)= |
| = |
| + |
| = |
| | (x+2)(x−2x+4) | | x+2 | | x2−2x+4 | |
| | Ax2−2Ax+4A+Bx2+2Bx+Cx+2C | | (A+B)x2+(2B+C−2A)x+4A+2C | |
|
| = |
| |
| | (x+2)(x2−2x+4) | | (x+2)(x2−2x+4) | |
A+B=0
2B+C−2A=0
4A+2C =0
no i z tego mi te 0 powychodziły ale pewnie robię jakieś błędy...
19 mar 17:17
Adamm: źle, źle, źle
stopień wielomianu w liczniku ma być mniejszy od stopnia wielomianu w mianowniku
19 mar 17:20
Adamm: zresztą, z równości wielomianów wynikałoby że musi być 1=0 jeśli taka równość ma zachodzić
19 mar 17:21
Mariusz:
| | x3 | | x3+8−8 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x3+8 | | x3+8 | |
| A | | Bx+C | | −8 | |
| + |
| = |
| |
| x+2 | | x2−2x+4 | | x3+8 | |
A(x
2−2x+4)+(Bx+C)(x+2)=−8
x
2: A+B=0
x
1: −2A+2B+C=0
x
0: 4A+2C=−8
19 mar 17:26
Mariusz:
Gdyby dał współczynniki nieoznaczone na wielomian
który powstaje z dzielenia to też by mu wyszło
19 mar 17:29
Michał:
tylko jak to teraz ładnie zapisać..pomoże mi ktoś?
19 mar 18:18
Michał:
19 mar 18:34
karty do gry:
Michał twoje współczynniki nie spelniają nawet pierwszego równania które podał
Mariusz..
19 mar 18:38
Michał: No dobrze ok, w takim razie jak mogę to dalej rozpisać?
19 mar 18:58
karty do gry: Podstawiasz do rozkładu z godziny 17:26.
Nie ma tutaj żadnych udziwnień.
19 mar 18:59
Mariusz:
Przyda się sprowadzić ten trójmian kwadratowy w mianowniku do postaci kanonicznej
19 mar 19:03
Michał: | −2 | | 2 | | 8 | |
| (x2−2x+4)+( |
| x− |
| )(x+2) = −8 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
19 mar 19:27
Michał: I jak to dalej policzyć, bo nie wiem jak to w całkę wsadzić...
19 mar 19:32
Michał:
19 mar 19:40
Michał: Mam jutro kolokwium i tego nie rozumiem...proszę o pomoc...
19 mar 19:48
Michał: ..
19 mar 20:02
Mariusz:
| | 2 | 1 | | 1 | 2x−8 | |
− |
|
| + |
|
| |
| | 3 | x+2 | | 3 | x2−2x+4 | |
| | 2 | 1 | |
Ułamek − |
|
| całkujesz do logarytmu |
| | 3 | x+2 | |
Sprowadź teraz trójmian kwadratowy x
2−2x+4 do postaci kanonicznej
19 mar 22:08