Znajdź wzór jawny na n-ty wyraz ciągu:
Monto: Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu:
{ a1 = 3
{ an = 2n−1 * 5 * an−1
wyjaśni mi ktoś jak się robi takie zadania? Mam wiele takich przykładów więc możecie ten
rozwiązać żebym miał jakikolwiek wzór.
19 mar 15:47
Adamm: an=5*...*5(n−1 razy) *3*2n−1*2n−2*...*2=5n−1*3*2(n−1)*n/2
dla pewności zróbmy to indukcyjnie
1. a1=3
2. zakładamy że an=5n−1*3*2(n−1)*n/2
3. an+1=2n*5*an=5n*3*2(n+1)*n/2
na mocy indukcji an=5n−1*3*2(n−1)*n/2 dla każdego n≥1
19 mar 15:51
Adamm: "rozwijasz" wzór rekurencyjny
19 mar 15:53
Mila:
Równania rekurencyjne jednorodne o zmiennych współczynnikach.
a1=3
an=5*2n−1*an−1
an=a1*∏(k=2 do n) (5*2k−1)
19 mar 21:53