Funkcja kwadratowa postać kanoniczna
Wiky1: Dana jest funkcja f(x)= 2(x−2)(x+4). Zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej. Określ
zbiór wartości i monotoniczność. Wykonaj szkic wykresu funkcji i odczytaj rozwiązanie
nierówności f(x)≥0.
Bardzo prosze o pomoc
19 mar 15:28
19 mar 15:32
Wiky1: Mam problem w tym momencie z przekształceniem wzoru aby obliczyć deltę
19 mar 15:35
Wiky1: wychodzi mi po wymnożeniu przez 2
f(x) = (2x−4)(x+4) i nie wiem co dalej
19 mar 15:36
Janek191:

x
1 = − 4 x
2 = 2
q = f(−1) = 2*(− 1 −2)*( −1 + 4) = −18
Odp.
f(x) = 2*( x + 1)
2 − 18
====================
19 mar 15:39
Janek191:
Δ jest zbędna
19 mar 15:40
Wiky1: Mi wyszło q= −3 ze wzoru na q=−Δ/2a
19 mar 15:45
19 mar 15:47
Wiky1: w jaki sposób określić monotoniczność i zbiór wartości?
19 mar 15:50
Janek191:
f(x) = 2*( x − 2)*(x + 4) = 2*(x
2 + 4 x − 2 x − 8) = 2 x
2 + 4 x − 16
Δ = 4
2 − 4*2*(−16) = 16 + 128 = 144
19 mar 15:51
Wiky1: delta wyszła mi 12, a=2 , więc według tego wzoru wychodzi mi q=1,5
19 mar 15:52
Wiky1: √Δ = 12
19 mar 15:52
Janek191:
a > 0 f maleje w ( − ∞, p)
f rośnie w ( p , + ∞)
a < 0 f rośnie w ( −∞ , p)
f maleje w ( p , +∞)
19 mar 15:53
Wiky1: okej już rozumiem!
19 mar 15:53
Janek191:
Δ nie umiesz policzyć ?
19 mar 15:54
Wiky1: a ZW?
19 mar 15:54
Wiky1: Nie, po prostu wyciagnelam z niej pierwiastek
19 mar 15:54
Janek191:
a > 0 ZW = < q , + ∞ )
a < 0 ZW = ( −∞, q >
19 mar 15:57
Janek191:

a > 0
ZW = < q . +
∞ )
19 mar 15:59
Janek191:

a < 0
ZW = ( −
∞, q >
19 mar 16:01