geometria analityczna
Pati18773: Oblicz odległość środka okręgu x2−2x+y2−4y=0 od prostej y=−2x+9. Sprawdź ile punktów
wspólnych mają okrąg i prosta.
x2−2x+y2−4y=0 ⇒ (x−1)2+(y−2)2=6 S(1;2) r=√6
y=−2x+9 2x+y−9=0
odległość wyznaczyłam i wyszło √5 czyli tak jap powinno być
mam problem z punktami wspólnymi
w układzie równań zapisałam
(x−1)2+(y−2)2=6 i y=−2x+9
podstawiłam za y
(x−1)2+(−2x+9−2)2=6
(x−1)2+(7−2x)2=6
x2−2x+1+49−28x+4x2=6
5x2−30x+44=0 Δ=20 √Δ=2√5
wychodzą mi dwa rozwiązania a w odp jest jedno
19 mar 15:15
Janek191:
x2 − 2 x + ( −2 x + 9)2 − 4*( −2 x + 9) = 0
x2−2 x + 4 x2 − 36 x + 81 + 8 x − 36 = 0
5 x2 − 30 x + 45 = 0 / : 5
x2 − 6 x + 9 = 0
( x − 3)2 = 0
x = 3
====
y = 3
====
19 mar 15:25
Janek191:

S = ( 1, 2) r =
√5
19 mar 15:32
Pati18773: to trzeba tak oddzielnie podstawiać ?
19 mar 15:39
Janek191:
Źle wyliczyłaś promień okręgu.
19 mar 15:41
Janek191:
x2 −2 x + y2 − 4y = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y − 2)2 − 4 = 0
(x −1)2 + ( y − 2)2 = 5
r = √5
19 mar 15:44
Pati18773: ahhh no tak .... dziękuję !
19 mar 15:44