3
Mateusz Król: Liczba wszystkich sposobów utworzenia nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach ze
zbioru
{0,1,2,3,4,5} jest równa
A 18 B 24 C 48 D 60
19 mar 15:11
Mateusz Król: ?
19 mar 15:44
Mateusz Król: Jest tutaj ktoś?
19 mar 15:49
Mateusz Król: Halo?
19 mar 16:00
kochanus_niepospolitus:
Halo
19 mar 16:02
Pytający:
| |
+ // wybieramy cyfrę nieparzystą na ostatnią pozycję spośród 1,3,5 |
| |
| | | |
+ | + // wybieramy cyfrę różną od zera na pierwszą pozycję spośród 2,4 i dwóch liczb |
| | |
nieparzystych które zostały
| | | |
+ | = // wybieramy cyfrę na drugą pozycję spośród pozostałych czterech cyfr |
| | |
=3*4*4=48
19 mar 16:02
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że o tym czy liczba jest parzysta czy nieparzysta decyduje ostatnia cyfra
Zauważ także, że pierwszą cyfrą (tysięczną cyfrą) nie może być 0
19 mar 16:03