Które wyrazy ciągu a_n są dodatnie?
Kasia: Które wyrazy ciągu a
n są dodatnie?
a
n = n
2 +3n −10
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
Jak wylicze delte to sa to miejsca zerowe, a nic innego mi nie przychodzi do glowy
19 mar 14:45
Kasia: Chyba, ze jak wylicze delte, to wychodzi mi 2 ( bo −5 nie spelnia warunku)
To moze od tej 2 sa dodatnie?
Czyli odp by byla an >0 dla n ∊ (2,∞) ?
19 mar 14:59
Kasia: Jest tutaj ktoś?
19 mar 15:03
Pytający: Twoja odpowiedź jest poprawna.
Jako że współczynnik przy n2 jest dodatni, ramiona paraboli są skierowane do góry, zatem
rozwiązaniem nierówności:
n2+3n−10>0
jest n∊(−∞,−5)∩(2,∞). I jako że n≥1 odpowiedź jest taka jak napisałaś.
19 mar 15:10
Pytający:
Rzecz jasna miało być:
n∊(−∞,−5)∪(2,∞)
19 mar 15:10
Kasia: Dzięki wielkie
19 mar 15:11
Jack:

a
n > 0
n
2 + 3n − 10 > 0
(n+5)(n−2) > 0
n ∊ (−
∞;−5) U (2;
∞)
przy czym wyrazy numerowane sa od jedynki mianowicie a
1, a
2, ...
zatem
n ∊ (2;
∞) czyli dla n ≥ 3
19 mar 15:12
Kasia: A jak mam takie cos:
Ktore wyrazy ciągu an sa ujemne?
an = 3n2 − 10n +8
To wychodzi mi n1 = 113
I n2 = 2
Czyli, ze nie ma ten ciag wyrazow ujemnych?
19 mar 15:25
Kasia: Bo 113 nie spelnia warunku?
19 mar 15:26
Kasia: ?
19 mar 15:37
Jack: to nie czytasz ze "nie nalezy" albo "nie spelnia warunku"
znaczy owszem bierzemy to pod uwage, ale w przedziale.
3n
2 − 10n + 8 = (3n−4)(n−2)
(3n−4)(n−2) < 0
odp. nie ma takich wyrazow.
19 mar 15:43
Alky: | | 1 | |
n musi być naturalne, a skoro Twoje n∊(1 |
| ,2) to nie ma |
| | 3 | |
19 mar 15:44