matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
Oliwia:
(x – 1)2 – 2(x + 2)2 ≥ 7(–3 – x).
19 mar 14:30
Pytający:
(x−1)
2
−2(x+2)
2
≥7(−3−x) x
2
−2x+1−2x
2
−8x−8≥−21−7x −x
2
−3x+14≥0 Δ=65
3−
√
65
−3+
√
65
x
1
=
=
−2
2
3+
√
65
−3−
√
65
x
2
=
=
−2
2
−3−
√
65
−3+
√
65
x∊<
,
>
2
2
Zauważmy, że:
−3+7
−3+
√
49
−3+
√
65
−3+
√
81
−3+9
2=
=
≤
≤
=
=3
2
2
2
2
2
Zatem największą liczbą całkowitą spełniającą tę nierówność jest 2.
19 mar 14:48
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick