matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dziwne
Lasku 22:
Wiadomo log
7
3 = a oraz log
7
4 = b. Wyznacz x w zależności od a i b, jeśli 9
x
= 28
20 sty 12:58
Atos:
Jakie dziwne?
9
x
= 28 logarytmujemy obydwie strony logarytmem o podstawie 7 x*log
7
9= log
7
28
log
7
28
log
7
4*7
log
7
4+log
7
7
b+1
x=
=
=
=
log
7
9
log
7
3
2
2log
7
3
2a
20 sty 14:14