Stożek opisany na walcu
gielczunator: Dzień dobry.
W stożek wpisano walec w ten sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w dolnej podstawie
stożka, a okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej stożka. Wiadomo, że
promień podstawy walca jest trzy razy krótszy od promienia podstawy stożka, a pole przekroju
osiowego stożka jest równe 18. Oblicz pole powierzchni bocznej walca.
Oznaczając promień walca jako r, promień stożka jako 3r oraz H jako wysokość stożka doszedłem
do czegoś takiego:
18 = 3r * H * 1/2
36 = 3r * H
12 = r * H
i teraz wzór na pole boczne walca to będzie 2 π r * h , gdzie h to wysokość walca, tylko nie
wiem, jak ją uzależnić od H
19 mar 12:43
gielczunator: gdy próbowałem policzyć z podobienstwa trojkatow wyszło mi h = 2/3 H ale wtedy pole powierzchni
bocznej walca wychodzi 2 π * 12 * 2/3 = 16 π, tymczasem ma wyjść 8 π
19 mar 12:52
Jerzy:
19 mar 12:58
gielczunator: czy prawidłowa odpowiedz to 8 czy 16 π?
19 mar 13:32
Jerzy:
Mnie wychodzi: P = 16π
19 mar 13:41