matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonomeria
Maciek:
sinx+sin
π
6
=sin(x+
π
6
)
19 mar 12:20
Jerzy:
π
1
⇔ sin(x +
) − sinx =
6
2
i zastosuj wzór na różnicę sinusów.
19 mar 12:35
Maciek:
π
Zadanie rozwiązałem. Tylko wynik nie zgadza się z odpowiedzią. Wyszło mi x=kπ ⋁ x=−
+2kπ.
6
π
A powinno wyjść x=2kπ ⋁ x=−
+2kπ
6
19 mar 12:49