Ciąg geometryczny
Pimp: Dany jest ciag geometryczny a
n, w którym a
1 = 3 i a
3 = 12. Suma trzech początkowych
Wyrazów ciągu wynosi 9. Oblicz S
10.
Bardzo proszę o pomoc
19 mar 12:07
Tadeusz:
a
1=3
| a3 | |
| =q2 q1=−2 q2=2 (odrzucamy) |
| a1 | |
Skoro S
3=9 to q
1=−2
Dalej sam
19 mar 12:12
Pimp: Dlaczego q= 2 odrzucamy?
19 mar 12:16
Tadeusz:
Bo S3=9
19 mar 12:17
Pimp: Czyli żeby sprawdzić które q jest właściwe musze sobie wcześniej podstawić pod wzór i policzyć?
Czy jest jakiś szybszy sposób na zauważenia tego, które należy odrzucić?
Tak poza tym wyszło mi, dziękuję za pomoc
19 mar 12:21
Tadeusz:
Bez informacji, że S
3=0 masz do czynienia z dwoma różnymi ciągami.
Informacja, że S
3=9 dokładnie określa o który "biega"
19 mar 12:25