Pochodne funkcji
Mati: Wyznaczyć pochodną funkcji
a) f(x) = (1+lnx)sinx
Proszę o pomoc...jak coś takiego rozwiązać?
19 mar 11:41
powrócony z otchłani:
Ile wynosi pochodna z a
f(x) zastosuj ten wzor w tym przypadku
19 mar 11:51
Mati: a może być poprzez pochodną logarytmiczną?
19 mar 11:54
powrócony z otchłani:
Konkretniej? Z jakiego wzoru chcesz skorzystac?
19 mar 11:56
Mati: ln f(x) = sinx ln(1+lnx)
czy takim sposobem mogę to zrobić?
19 mar 11:59
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = (1 + lnx)sinx*[cosx*ln(1 + x) + sinx* |
| ] |
| | 1+x | |
19 mar 12:02
powrócony z otchłani:
Mati ... mozesz skorzystac ... o ile Ci sie nie 'popierdzieli'
19 mar 12:07
Mati: Hmm... bo jak zrobiłem pochodną logarytmiczną to tak mi wyszło...i się zastanawiam...bo w sumie
nie wyszło to samo co wyżej...chyba, że ja tego nie rozumiem
f(x) = (1+lnx)
sinx
ln f(x) = sinxln(1+lnx)
| f'(x) | | 1 | |
| = cosx *ln(1+lnx) + sinx * |
| |
| f(x) | | 1+lnx | |
| | 1 | |
f'(x) = (1+lnx)sinx[cosx*ln(1+lnx)+sinx* |
| ] |
| | 1+lnx | |
19 mar 12:15
Jerzy:
f(x) = eln(1+x)sinx ... i teraz liczysz pochodną.
19 mar 12:16
Mati: chyba jestem za głupi żeby to zrozumieć
19 mar 12:48
Jerzy:
(ef(x))' = ef(x)*f'(x)
19 mar 12:49