Działania na wielomianach
Vakkos: Wykonaj działania:
zad.1 (3x−1)2 − 2(3x+5)(x3−5x2+x−3)
zad.2 Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x) = 27x3 + 64
b) W(x) = x3 − 8x2 +12x
c) W(x) = x3 − 5x2 − x + 5
Prosiłbym o wytłumaczenie zad. 2 ponieważ nie zbyt rozumiem ten rozkład.
19 mar 11:35
powrócony z otchłani:
2.1) zastosuj odpowiedni wzor skroconego mnozenia
2.2) x przed nawias ... w nawiasie masz wielomian kwadratowy −−− liczysz Δ
2.3) metoda grupowania (pierwszy i trzeci element z drugim i czwartym)
19 mar 11:55
Vakkos: Okej, wrzucam odpowiedzi do sprawdzenia.
2.1) (3x+4)(3x2−12x+16)
2.2) x1= 2 x2=6 W(x) = (x−2)(x−6)
2.3) (x−1)(x+1)(x−5)
19 mar 12:23
Antonni: 2.2 zabraklo x
19 mar 12:24