Naszkicuj wykres funkcji
masticgum: f) f(x)=x2/|x|−2
19 mar 11:05
Antonni: |x|−2≠0 to x≠2 i x≠−2 d
f= R\{−2,2}
19 mar 11:15
masticgum: policzyłem pochodne dla x>=0 i x<0 i skąd teraz mam wiedzieć gdzie funkcja będzie rosnąca a
gdzie malejąca?
19 mar 11:18
Antonni: Tyle moglem pomoc
Pochodnych jeszcze nie znam dobrze . Wiem tyle ze jesli pochodna >0 to funkcja rosnie jesli <0
to maleje .
19 mar 11:24
Tadeusz:
Łatwiej Ci będzie jak zauważysz, że funkcja jest parzysta (dlaczego

)
Wtedy możesz "darować sobie" te przedziały i rozpatrywać tylko dla x≥0
(a dla x<0 "lustro")
19 mar 11:30
Tadeusz:
Wtedy
| | 2x(x−2)−x2 | | x2−4x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−2)2 | | (x−2)2 | |
f'(x)=0 x(x−4)=0 x=0 lub x=4
dla x=0 pochodna zmienia znak z + na − więc max
dla x=4 pochodna zmienia znak z − na + więc min
19 mar 11:41
Tadeusz:

f(x)=U{x
2)/(x−2)
19 mar 11:44
Tadeusz:

f(|x|)
19 mar 11:46