calki
calka: Jaki to typ rownania rozniczkowego?
y(t)+2(t+y(t))y'(t)=0
18 mar 23:45
kochanus_niepospolitus:
czy aby na pewno dobrze zapisałeś?
18 mar 23:47
calka: tak
18 mar 23:49
kochanus_niepospolitus:
toć to:
| | 3 | | 3 | |
y(t)+2(t+y(t))y'(t)=0 ⇔ 2(t+ |
| y(t))y'(t)=0 ⇔ (t+ |
| y(t))y'(t) = 0 ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 2 | |
⇔ y'(t) = 0 ∨ t+ |
| y(t) = 0 ⇔ y(t) = c ∨ y(t) = |
| t ; gdzie c∊R |
| | 2 | | 3 | |
co NIE MA SENSU

a jako, że autorze masz nikłą wiedzę z dziedziny całek i równań różniczkowych ... to jeszcze
raz się pytam −−− czy na pewno dobrze zapisałeś to równanie różniczkowe
18 mar 23:52
calka: Jest zapisane tak: y+2(t+y)y'=0
18 mar 23:55
Adamm: y=u*t
y'=u'*t+u
u+(2+2u)(u'*t+u)=0
i rozdzielasz zmienne
19 mar 00:04
Adamm: kochanus, y*y'≠y
19 mar 00:09
calka: Mam takie rownanie rozniczkowe (t−2ty(t)−y2(t))y'(t)+y2(t)=0
Probuje przeksztalcic je do rownania o rozdzielonych zmiennych, ale mi nie wychodzi.
19 mar 13:15
calka: tzn. do rownania jednorodnego
19 mar 13:19
calka: ?
19 mar 14:24
calka: co to za rownanie?
19 mar 15:03
Mariusz:
(t−2ty−y
2)y'+y
2=0
To jest równanie liniowe
Możesz zastosować podstawienie użyte przez Bernoulliego
t=u(y)v(y)
wtedy rozdzielisz zmienne
19 mar 22:45