matematyka finansowa
:): witam, mam zadanie, gdzie oprocentowanie wynosi 5% i kolejno są wpłaty przy kapitalizacji
kwartalnej
Dzień Wpłata:
01.maj 350
23.maj 350
15.cze 820
30.cze 150
Mam policzyć wartosc kapitalu 1 sierpnia
wyszlo mi 1683,36 ale nie wiem czy dobrze?
18 mar 23:06
kochanus_niepospolitus:
pokaż swoje obliczenia ... to sprawdzimy
kapitalizacja odbywa się co kwartał ... mam rozumieć że następuje dnia 01.01, 01.04, 01.07,
01.10 tak?
18 mar 23:08
kochanus_niepospolitus:
podatek Belki olewamy?
18 mar 23:09
:): tak, bez podatku Belki
mam tylko podane, ze kapitalizacja kwartalna
obliczenia:
=1670*(1+5%/4)(231/360)
18 mar 23:13
kochanus_niepospolitus:
a co to jest to 231/360 ?
18 mar 23:16
:): miala byc ilosc dni, ale faktycznie cos zle pomyslalem, 90 będzie zamiast 231
18 mar 23:19
:): wynik teraz wychodzi mi 1690,88
18 mar 23:20
kochanus_niepospolitus:
po prostu masz:
| | 0,05 | |
1670 * (1 + |
| ) = 1670*1.0125 = 1690,88 ... tej liczby dni w ogóle nie ma tutaj być ... |
| | 4 | |
tu nie ma kapitalizacji dziennej ... a gdyby była to Twoje obliczenia byłyby do wywalenia.
Jednak trzeba mieć na uwadze, że co prawda kapitalizacja następuje co kwartał ... jednak banki
liczą sobie ile dni (pomiędzy kapitalizacjami) leżały dane pieniądze −−− nie ma tak, że
wpłacisz 1mln PLN 30 czerwca ... to 1 lipca dostaniesz takie odsetki, jakby ów pieniądze
leżały przez pełen kwartał.
18 mar 23:29
kochanus_niepospolitus:
Tak więc ... musisz policzyć odsetki osobno dla każdej z wpłat ujmując jaki procent czasu w
okresie kapitalizacji 1 kwietnia − 1 lipca ów pieniądze przebywały na koncie.
18 mar 23:31
:): okay, czyli wszystkie wpłaty zmieściły się w danym kwartale, czyli jest jedna kapitalizacja
sumy tych wpłat?
19 mar 08:14