Rachunek prawdopodobieństwa
Michał: Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że liczba naturalna n spełniająca nierówność
| |
≤ n jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = (x4 − 16)(x2 − 16)? |
| |
.
.
.
Do zadania podchodzę tak, że x ∊ {−4; −2; 2; 4}, przy czym n > 0, więc x ∊ {2; 4}.
Rozbijając wzór otrzymujemy n
1 = −1; n
2 = 4. n ∊ <−1; 4>, a więc n ∊ {1; 2; 3; 4}. Dwie
liczby spełniają równanie: 2 i 4, więc siła A = 2; siła Ω = 4; P(A) = 0,5.
I moje pytanie brzmi czy ten schemat rozwiązania jest dobry czy poprawny wynik wyszedł
przypadkiem? Czy 0 wlicza się do zbioru liczb naturalnych w tym wypadku? Jeśli jest to błędnie
to jak rozwiązać to zadanie?
18 mar 22:12
kochanus_niepospolitus:
Jak Ci wyszło, że n ∊ <−1; 4>

od kiedy w symbolu Newtona mogą być ujemne liczby? −−− patrz 'n−3'
18 mar 22:24
kochanus_niepospolitus:
czy 0 się wlicza czy też nie zależy od tego jak przyjęliście na zajęciach (moja 'szkoła' jest
taka, że N czyli naturalne to także 0, natomiast N+ to naturalne dodatnie, czyli bez 0 )
18 mar 22:25
Adamm: to samo co napisał kochanus, n≥3
18 mar 22:25
Adamm: w(x)=0 ⇒ x=2 lub x=−2 lub x=4 lub x=−4
zatem jedyne wyjście to x=4
zatem szansa to 0,25
18 mar 22:28
Michał: n ∊ <−1; 4> wyszło mi z tego, że
(n−1)(n−2) ≤ 6
n
2 − 3n − 4 ≤ 0
Ale zupełnie zapomniałem, że nie może być ujemnej liczby w symbolu Newtona. Głupi błąd. Dzięki
za pomoc.
18 mar 22:30
kochanus_niepospolitus:
Michał ... ja nie neguję rozwiązania tejże nierówność ... po prostu to co napisałem miało w
'delikatny' sposób zasugerować: "Co Ty najlepszego zrobiłeś? Gdzie masz założenia?" (to także
w bardzo delikatny sposób przekazuję

)
18 mar 22:31
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
A najciekawsze jest ... że i tak i tak wyjdzie P(A) = |
| ... ale za takie rozwiązanie |
| | 2 | |
(jakie miałeś) dostałbyś co najwyżej połowę punktów (a jak na moje to winno być góra 1 na 4
punkty).
18 mar 22:32
g: szansa to raczej 1/2, bo pytanie jest o prawdopodobieństwo tego, że liczba wybrana
ze zbioru {3, 4} należy do zbioru {−4,−2,2,4}, a nie odwrotnie.
18 mar 22:37
Michał: Właściwie to 0 punktów. Punktowane jest:
1) Założenie, że n ≥ 3, przekształcenie nierówności
2) Podanie n = 3 lub n = 4
3) Sprawdzenie, że 4 jest pierwiastkiem
4) Podanie odpowiedzi
Zakładam, że nikt by odpowiedzi nie uznał, która wzięła się znikąd, więc pewnie 0/4 pkt.
18 mar 22:38
Adamm: faktycznie, dziękuję za wyprowadzenie z błędu
18 mar 22:42
kochanus_niepospolitus:
No i widzisz ... to ja byłem i tak bardziej 'ugodowy' i chciałem dać jakieś punkty za
znalezienie pierwiastków

i rozpisanie symbolu Newtona i rozwiązanie nierówności.
No niestety ... trza sobie wbić do głowy: Pierwsze co robię to piszę założenia
18 mar 22:42