Indukcja
Exam: Indukcja
Udowodnij indukcyjnie, że dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 zachodzi:
a) (n + 1)(n + 2)(n + 3)...(2n) = 2n*1*3*5*...*(2n − 1)
b) 1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2n = −n.
Proszę o pomoc.
18 mar 21:34
kochanus_niepospolitus:
Pamiętasz kroki indukcyjne?
a)
1.
n=1
2 = 2
1*1
L=P
2.
n = k
(k+1)(k+2)...(2k) = 2
k*1*3*5*...*(2k−1)
3.
n = k+1
| | (2k+1)*(2k+2) | |
L = (k+2)(k+3)...(2k+2) = (k+1)*(k+2)*...*(2k)* |
| = ... z (2.) = |
| | k+1 | |
| | (2k+1)*2*(k+1) | |
= 2k*1*3*5*...*(2k−1)* |
| = 2k*1*3*5*...*(2k−1)*(2k+1)*2 = |
| | k+1 | |
= 2
k+1*1*3*5*...*(2k−1)*(2k+1) = P
c.n.w.
i tyle
analogicznie (b) robisz.
18 mar 22:09
Exam: Nie rozumiem przejścia w tej linijce:
| | (2k+1)*(2k+2) | |
L = (k+2)(k+3)...(2k+2) = (k+1)*(k+2)*...*(2k)* |
| . |
| | k+1 | |
18 mar 22:19
Exam: A OK, już rozumiem
18 mar 22:20
kochanus_niepospolitus:
krok 1.
(k+2)(k+3)...(2k+2) = (k+2)(k+3)...(2k)(2k+1)(2k+2) = [(k+2)(k+3)...(2k)] * (2k+1)*(2k+2)
krok 2.
| | k+1 | |
[(k+2)(k+3)...(2k)] * (2k+1)*(2k+2) = [(k+2)(k+3)...(2k)] * (2k+1)*(2k+2) * |
| = |
| | k+1 | |
| | 1 | |
= [(k+1)(k+2)(k+3)...(2k)] * (2k+1)*(2k+2) * |
| = |
| | k+1 | |
| | (2k+1)*(2k+2) | |
= [(k+1)(k+2)(k+3)...(2k)] * |
| |
| | k+1 | |
teraz to widzisz?
18 mar 22:21
Exam: A jak w podpunkcie b)? Próbowałem to rozpisywać według reguły, ale wychodziły mi jakieś bzdury.
18 mar 22:24
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak rozpisujesz ... spojrzę na to
18 mar 22:28
Exam: No to standardowo:
1)
1−2=−1
2)1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2k = −k
3)1 − 2 + 3 − 4 + ... + −2k+2*(k+1) = −(k+1)
Przypuszczam, że źle rozpisuję trzeci krok...
18 mar 22:32
kochanus_niepospolitus:
−2k+2*(k+1) <−−− Co to jest? Skąd i dlaczego?
18 mar 22:34
Exam: Podstawiam za n=k+1.
18 mar 22:36
kochanus_niepospolitus:
Zauważ, że Lewa wygląda następująco:
dla n =1
L = 1 − 2
dla n=2
L = 1−2 + 3 − 4 (bo 2*n = 2*2 = 4)
dla n=3
L = 1−2+3−4+5−6 (bo 2*n = 2*3 = 6)
a więc:
dla n=k+1
L = 1−2+3−4+5−6 +.....+(2k−1) − 2k + (2k+1) − (2k+2) (bo 2*n = 2*(k+1) = 2k+2)
rozumiemy teraz?
18 mar 22:37
Exam: Aa, teraz rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc.
18 mar 22:39