proszę o rozwiązanie
Anna: wierzchołki czworokąta ABCD leżą na okręgu a jego przekątne przecinają się w punkcie P .
Wyznacz miarę kąta ACD
jeśli ∡ BAD = α , ∡ ABC = β ∡BPC = γ
niestety nie wiem
18 mar 20:50
g:
δ = 180 − CDA − DAC
CDA = 180−β (suma przeciwległych kątów czworokąta wpisanego w okrąg = 180)
DAC=DBC (kąty od tej samej cięciwy)
δ = β − DBC
DBC = 180 − γ − ACB
ACB = (180−α) − δ
DBC = 180 − γ − ((180−α) − δ) = −γ + α + δ
δ = β − (−γ + α + δ) = β + γ − α − δ
18 mar 23:13
Anna: dziękuję ale już rozwiązałam
19 mar 15:05