hmm : )
cynamonek: Witam bardzo serdecznie : )
Mam zadanie w którym to muszę odcinek podzielić na 3 równe części. Jak mogę tego dokonać?
A(−3,2) B (−1,−3)
18 mar 20:46
18 mar 20:49
18 mar 20:49
Metis: itd ........................
18 mar 20:50
Ajtek:
Cześć
Metis, chodzi o analityczne rozwiązanie, nie użycie Talesa
18 mar 20:51
Metis: drugi link
18 mar 20:58
Ajtek:
Jak odpowiadałem to jeszcze nie było

.
Przedstawiłeś kompletny serwis

.
18 mar 21:00
'Leszek: rozwiaz to zadanie uzywajac wektorow .
Na odcinku AB wybieramy punkt C(x,y) ,wektor AC = [ x +3 , y − 2]
wektor AB = [ −1+3 , −3 − 2 ] oraz AC = AB/3
Czyli [ 3x + 9 , 3y − 6 ] = [ 2 , − 5 ] ⇒ x = −7/3 , y = 1/3
18 mar 21:01
cynamonek: dziękuję ;>>
19 mar 07:03
adam:
(x1+x2)*1/3, (y1+y2)*1/3
(x1+x2)*2/3, (y1+y2)*2/3
19 mar 07:21
cynamonek: dzięki

Adam prosto i na temat
19 mar 09:01
cynamonek: Adam nie wiem czemu ale ta metoda z 1/3 i 2/3 średnio mi wychodzi

A wektorów raczej nie chcę
używać
19 mar 10:29
Antonni: To po co piszesz prosto i na temat skoro nie chcesz uzywac wektorow?
Wiec
cynamonku nie świruj tylko licz <

>
Masz jeszcze czas wiec poczytaj sobie o tym w ksiazce W.W. Sawyer Droga do matymatyki
wspolczesnej
Zaraz na pierwszych stronach
19 mar 10:36
adam: Upss, moja metoda przy dzieleniu przez 2 się sprawdza, a przy przez 3 nie chce − dopiero teraz
sprawdziłem.
Więc sorki za wprowadzenie w błąd.
19 mar 14:16