Oblicz
Dorota : 1. Kąt α jest ostry. Oblicz wartość wyrażenia (1+cos α)/(1− sin α) jeżeli tg α = 2,4.
2. Wyznacz miarę kąta ostrego α spełniającego podane równanie:
2sin α*cos α = √3 (1+cos2 α − sina2 α)
18 mar 20:37
Tadeusz:
z Pitagorasa przeciwprostokątna ma długość 2,6
sinα=
cosα=
itd
18 mar 20:42
Antonni: | | sinx | | 2 | | 12 | |
czyli |
| = 2 |
| = |
| |
| | cosx | | 5 | | 5 | |
| | 5 | |
cos2x= U{25}[169}⇒cosx= |
| (bo kat jest ostry |
| | 13 | |
| | 144 | | 12 | |
sin2x= 1−cos2x= |
| ⇒sinx= |
| (bo kąt ostry |
| | 169 | | 13 | |
licz
lub wzory
Wartpsci dodatnie bo kąty ostre
18 mar 20:49
Dorota : Dziękuję
18 mar 20:55