rownanie kwadratowe
Antonni: Dobry wieczor
mam rownanie
mx2−(m−3)x+1=0 o niewiadonej x
Dla jakiej wartosci parametru m rownanie to ma rozwiazania spelniajace warunek : |x1|+|x−2|≤1
mam tak
(|x1|+|x2)2≤1 ⇒x12+2|x1*x2|+x22≤1 ⇒ (x1+x2)2−2x1*x2+2|x1*x2| ≤1
Nie rozumiem dlaczego ta nierownosc jest rownowqazna alternatywie ukladow
{(x1+x2)2−4x1x2≤1
{x1*x2<0
lub
{x1+x2)2≤1
{x1*x2>0
zalozenia i dalej juz sobie policze, prosze tylko o wytlumaczenie skad te uklady (mozna sie
rozpisywac . Dziekuje
18 mar 20:10
Antonni: Jest to zadanie maturalne na ocene celujaca
Wiec pytanie bo chyba juz wiem dlaczego
Czy ta wartosc bezwzgledna determinuje to ze nalezy rozpatrzec |x|=x dla x>0 i |x|=−x dla x<0
?
Jak podchodzic do tego w takich zadaniach ?
18 mar 20:18
Tadeusz:
zapisz porządnie treść zadania
Tu nie zgaduj zgadula
18 mar 20:23
Antonni: Panie
Tadeuszu 
ma byc
.....ma rozwiazania x1 ,x2 i oczywiscie spelniajace warunek |x
1|+|x
2|≤1
18 mar 20:28
Tadeusz:
⇒ (x1+x2)2−2x1*x2+2|x1*x2| ≤1
toto albo "się zeruje" albo równa się −4x1x2
18 mar 20:29
Antonni: Dziekuje bardzo

Wiec tak jak myslalem w poscie 20 :18
18 mar 20:31
Tadeusz:
18 mar 20:32