calki
calka:
Ile wynosi calka oznaczona od 0 do t z zera?
∫0t 0dt= ?
18 mar 19:48
18 mar 20:08
calka: Dziekuje
18 mar 20:12
calka: | | 3 | |
Jak obliczyc calke oznaczona od |
| do t z (1+t)*e12t2? |
| | 2 | |
∫
32t(1+t)*e
12t2dt= ∫
32te
12t2dt+
∫
32tt*e
12t2dt
I co teraz ? Jak obliczyc calke ∫
32te
12t2dt ?
18 mar 20:17
Adamm: nie policzysz tej całki
18 mar 20:23
calka: A ta wyjsciowa bez rozbijania?
18 mar 20:26
Adamm: ta druga jest do policzenia
więc tej wyjściowej też nie możesz
18 mar 20:27
calka:
Rozwiaz zagadnienie poczatkowe t2y'(t)+2ty(t)=1−t i y(0)=0.
Jak to obliczyc?
Dzielac przez t2, zeby powstalo rownanie liniowe niejednorodne musze zalozyc, ze t≠0, ale
pozniej mam za t wstawic 0?
18 mar 20:59
Adamm: wstawisz jak będziesz miał już funkcję
dziel spokojnie przez 0
18 mar 21:02
Adamm: tzn. − przez t
18 mar 21:02
calka: Ale ta funkcja ma t w mianowniku
18 mar 21:08
Adamm: t−1+2ty+t
2*y'=0
M=t−1+2ty
N=t
2
M
y=2t
N
t=2t
czyli mamy taką funkcję F że
F
t+F
y*y'=0
pozostaje wyznaczyć F
∫t−1+2tydt=t
2/2−t+t
2y+g(y)
| d(t2/2−t+t2y+g(y)) | |
| =t2+g'(y)=t2 |
| dy | |
skąd g(y)=c
mamy F(t, y)=t
2/2−t+t
2y+c
| | d(F(x, y(x)) | |
Ft+Fy*y'=0 ⇒ |
| =0 |
| | dx | |
t
2/2−t+t
2y+c=0 jest naszym rozwiązaniem
tak mi wyszło
18 mar 21:09
Adamm: hmm...
nie jestem aż tak obeznany z równaniami różniczkowymi
nie wiem
18 mar 21:12
Adamm: tak właściwie to jednak wiem
t2y'+2ty=1−t oraz y(0)=0
już teraz podstawiamy założenie
0=1
a to zajść nie może, zatem nie istnieje funkcja spełniająca takie warunki
18 mar 21:25
calka: A dlaczego na poczatku podstawiamy zalozenie? W innych zadaniach wyliczalo sie funkcje.
18 mar 21:27
Jerzy:
W równaniach różniczkowych można dzielić bez założeń.
18 mar 21:27
Adamm: calka, jakie to ma znaczenie?
wykazaliśmy że takiej funkcji nie ma
jeśli taka funkcja by istniała to wtedy 0=1
a skoro tak nie jest...
no chyba że twierdzisz inaczej
18 mar 21:53
kochanus_niepospolitus:
Jak zobaczyłem treść tego tematu po prostu zaliczyłem facepalm'a.
Do autora tematu:
"Jaka jest interpretacja geometryczna całki oznaczonej?"
"Całka oznaczona jest to pole powierzchni pomiędzy krzywą a osią OX na odcinku na którym jest
całkowana <oznaczona>."
Wiedząc to ... cała z 0 będzie równa ZERO ponieważ funkcja całkowana LEŻY NA PROSTEJ OX (więc
pole MUSI wynosić ZERO).
18 mar 22:46
calka: | | 2+2u | |
Jak obliczyc calke ∫ |
| du ? |
| | −3u−2u2 | |
18 mar 23:09
Adamm: to jest całka wymierna
tutaj można przeprowadzić rozkład na ułamki proste
| 2+2u | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| −3u−2u2 | | u | | u+3/2 | |
wyznaczasz A oraz B
18 mar 23:11
kochanus_niepospolitus:
Np. tak:
−2u
2 − 3u = −u*(2u−3)
i ROZKŁADAMY NA UŁAMKI PROSTE
18 mar 23:11
kochanus_niepospolitus:
inny sposób:
dt = 2du
| | 2+2u | | t | | dt | |
∫ |
| du = ∫ |
| |
| = |
| | −u(2+2u2)−u | | | | 2 | |
i także rozkładamy na ułamki proste
18 mar 23:14
calka: Dziekuje
18 mar 23:32
calka: Rozwiazac nastepujace zagadnienie poczatkowe bez znajdowania rozwiazania ogólnego:
y′(t)+ty(t)=1+t oraz y(3/2)=0.
18 mar 23:33
calka: Ale jak bez znajdowania rozwiazania ogolnego mozna to zrobic?
18 mar 23:56
Adamm: jakich metod rozwiązywania równań różniczkowych się uczyłeś?
19 mar 00:22
calka: metoda czynnika calkujacego
19 mar 00:34
calka: A jaka jest tutaj potrzebna?
19 mar 00:34
Adamm: nie wiem
pytałem bo jest tylko jeden taki sposób który znam, ale jest on bardziej zaawansowany,
i trzeba przy nim rozwiązać równanie różniczkowe tak czy siak
19 mar 01:04
calka: W poscie z 18.03.2017 o 23:11 powinno byc −2u2−3u=−u(2u+3)
19 mar 10:11