Żeglarz wypłynął jachtem
byirs: Żeglarz wypłynął jachtem z Tarnobrzegu do Sandomierza. Z jachtu wypadła butelka, która
popłynęła z prądem do Sandomierza nie natrafiając na żadne przeszkodzy po drodze. Po jakim
czasie butelka dopłynie do Sandomierza, jeśli żeglarz bez żadnego postoju przepłynął tę drogę
w ciągu 5 godzin, a drogę powrotną w ciągu 4 godzin?
18 mar 19:36
Tadeusz:
jeśli motorówką ... to jeszcze ... ale jachtem ...
18 mar 20:03
Metis: Jacht na trasie Tarnobrzeg Sandomierz
18 mar 20:07
Mila:
v− prędkość własna jachtu
n− prędkość nurtu
s=(v−n)*5
s=(v+n)*4
(v−n)*5 =(v+n)*4
5v−5n=4v+4n
v=9n
s=40*n
t=40h
18 mar 20:15
Tadeusz:
jeśli w górę rzeki pod wiatr ... to na Wiśle za bardzo to on nie pohalsuje
18 mar 20:19