Suma pewnych liczb kolejnych liczb naturalnych
łosoś99: Suma pewnej liczby kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2,
jest równa 930. Wyznacz największą liczbę należącą do tej sumy, jeśli najmniejszą jest liczba
27.
18 mar 19:22
Janek191:
a
1 = 27
a
n = 27 + ( n −1)*5 = 5 n + 22
S
n = 0,5*(a
1 + a
n)*n = 930
( 27 + 5 n + 22)*n = 1 860
5 n
2 + 49n − 1 860 = 0
Δ = 2 401 − 4*5*( − 1 860) = 2 401 + 37 200 = 39 601
√Δ = 199
a
15 = 5*15 + 22 = 97
===================
18 mar 19:38
łosoś99: dzięki
18 mar 19:45